Kennisbank » SEO » Hoe je broken links vindt en repareert

Hoe je broken links vindt en repareert

19 mei 2022

Hoe-je-broken-links-vindt-en-repareert

In dit artikel lees je waarom interne links belangrijk zijn voor SEO. Ook krijg je tips hoe je broken links kan vinden en hoe je ze kan repareren.

Als je een website beheert, is het belangrijk om regelmatig te controleren op broken interne links. Broken interne links kunnen bezoekers frustreren en ervoor zorgen dat ze jouw site verlaten. Ze kunnen ook de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van jouw website schaden en kun je waardevol verkeer mislopen. Maar gelukkig zijn er manieren waarop je deze broken links gemakkelijk zelf kunt vinden en repareren. Het kost wel wat tijd, maar op de lange termijn is het de moeite waard voor zowel je gebruikers als jouw website.

Waarom interne links belangrijk zijn

Interne links zijn een belangrijk onderdeel van SEO omdat ze zoekmachines helpen de structuur van jouw website te begrijpen. Ze helpen gebruikers door jouw website te navigeren en de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Bovendien heeft Google laten weten dat de interne linkstructuur een kritieke ranking factor is. Dus als je geen aandacht besteedt aan de interne links op jouw website, loop je mogelijk waardevol zoekmachineverkeer mis.

Je website technisch goed inrichten is belangrijk voor de vindbaarheid!

Wat zijn broken interne links?

Een broken interne link is een link die verwijst naar een pagina op jouw website die niet bestaat.

Dit kan om verschillende redenen gebeuren:

  • De pagina is verwijderd.
  • De pagina is verplaatst en de link is niet bijgewerkt.
  • Er staat een typefout in de URL.
  • De link verwijst naar de verkeerde pagina.

Hoe kom ik aan broken links?

Er zijn vele redenen waarom broken interne links op jouw website terecht kunnen komen. In sommige gevallen waren de links altijd al gebroken, en heb je het je nooit gerealiseerd. In andere gevallen hebben de links op een gegeven moment wel gewerkt, maar zijn ze gestopt als gevolg van een wijziging die jezelf of iemand anders op jouw website heeft aangebracht.

Je hebt de URL van een pagina gewijzigd

Als je ooit de URL van een pagina op jouw website hebt gewijzigd, zullen alle interne links die naar die oude URL verwijzen, nu verbroken zijn.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een pagina had met de URL https://example.com/services. Maar dan heb je besloten om de URL te wijzigen in https://example.com/our-services. Alle interne links die verwijzen naar de oude URL zullen verbroken worden omdat ze nog steeds verwijzen naar de oude locatie van de pagina. Alle links die verwijzen naar https://example.com/services moeten worden bijgewerkt om te verwijzen naar de nieuwe URL, https://example.com/our-services. Gelukkig maken veel CMS automatisch een redirect aan waardoor het bezoek automatisch wordt doorverwezen naar de nieuwe URL. Wel is het beter om direct naar de juiste pagina te linken.

Je hebt de verkeerde URL ingevoerd bij het maken van een link

Bij het maken van interne links, is het gemakkelijk om per ongeluk de verkeerde URL in te voeren.

Dit kan om een aantal redenen gebeuren, zoals:

  • Je hebt de URL van de pagina waarnaar je linkt verkeerd gespeld.
  • Je bent vergeten het gedeelte “https://” of “http://” in de URL op te nemen.
  • Je hebt een extra spatie in de URL gezet.

De pagina waarnaar je linkt is verwijderd

Als je linkt naar een pagina die niet meer bestaat, zal de link verbroken worden.

Dit kan om een aantal redenen gebeuren, zoals:

  • De pagina is in de eerste plaats nooit gemaakt.
  • De pagina is per ongeluk verwijderd.
  • De pagina is opzettelijk verwijderd, maar niet vervangen door een nieuwe pagina.

Links naar bepaalde soorten content zijn verwijderd of naar elders verplaatst

Sommige soorten content worden vaak verwijderd of verplaatst naar andere locaties op een website.

Dit kunnen zijn:

  • PDF’s
  • Afbeeldingen
  • Video’s
  • Audiobestanden

Als je een link naar een van deze soorten inhoud maakt en het bestand is verplaatst of verwijderd, zal de link verbroken worden.
Controleer alle koppelingen naar PDF’s, afbeeldingen en video’s op jouw website om er zeker van te zijn dat ze nog werken.

Je hebt onlangs de URL-structuur van jouw website bijgewerkt en oude URL’s niet omgeleid

Als je onlangs de URL-structuur van jouw website hebt bijgewerkt, dan kan het zijn dat  oude URL’s niet meer werken. Dit kan leiden tot broken links omdat de nieuwe URL’s zullen verschillen van de oude. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat jouw website deze URL-structuur had:

https://example.com/services/service-1

https://example.com/services/service-2

https://example.com/services/service-3

Maar dan heb je besloten om de URL-structuur te veranderen in deze:

https://example.com/our-services/service-1

https://example.com/our-services/service-2

https://example.com/our-services/service-3

Alle oude links die naar de oude URL’s verwijzen zullen nu verbroken worden. Dit komt omdat de nieuwe URL-structuur anders is dan de oude. Je zult redirects moeten aanmaken van de oude URL’s naar de nieuwe om dit op te lossen.

Idealiter zul je 301 redirects willen gebruiken in plaats van 302 redirects.

301-redirects zijn permanent en laten zoekmachines weten dat de pagina naar een nieuwe locatie is verplaatst. 302 redirects zijn slechts tijdelijk. Gelukkig maken veel CMS automatisch een redirect aan waardoor het bezoek automatisch wordt doorverwezen naar de nieuwe URL. Wel is het beter om direct naar de juiste pagina te linken.

Gebroken elementen binnen een pagina als gevolg van slecht werkende plugins en andere problemen

Een andere veel voorkomende oorzaak van afgebroken links zijn slecht functionerende plugins en andere elementen binnen een pagina.

Dit kunnen onder meer zijn:

  • Niet goed functionerende social media plugins.
  • Niet goed werkende contactformulieren.
  • Gebroken Javascript- of CSS-bestanden.

Hoe je interne broken links kunt vinden

Er is een paar verschillende manieren om broken interne links op jouw website te vinden. Als je het proces van het vinden van broken links wilt automatiseren, zijn er een paar verschillende tools die je kunt gebruiken. Deze tools crawlen jouw website en controleren al jouw links.

Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool waarmee je de prestaties van jouw website in de Google zoekresultaten kunt volgen. Een van de vele dingen die het kan doen is alle 404-errors tonen die jouw website heeft gegenereerd. Log in bij Google Search Console en ga naar Crawl > Crawlfouten. Van hieruit kun je alle 404-errors zien die jouw website heeft gegenereerd.

Screaming Frog

Screaming Frog is een desktop programma dat websites kan crawlen en broken links kan vinden. Het is beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Zodra je het programma hebt gedownload en geïnstalleerd, voer je de URL van jouw website in en klik je op Start. Het programma zal dan jouw website crawlen en een lijst genereren van alle interne links die het vindt. Je kunt deze lijst vervolgens exporteren als een CSV-bestand.

Controleer de XML-sitemap van jouw site

Als je een XML sitemap voor jouw website hebt, is dit een goede manier om broken links te vinden. Download de sitemap, open het in Screaming Frog, en crawl het. Vanaf hier, kun je alle links op jouw website zien en controleren om te zien of er broken links zijn.

Google Analytics

Google Analytics is een gratis tool om het verkeer op jouw website bij te houden. Je kunt het gebruiken om na te gaan welke pagina’s op jouw website 404-errors genereren. Log in op Google Analytics en ga naar Acquisitie > Alle verkeer > Kanalen > Organic Search. Je kunt de lijst met pagina’s hier exporteren en ze crawlen met Screaming Frog. Zodra je het bestand toevoegt in Screaming Frog en het crawlt, kun je de fouten zien door de pagina’s als een lijst direct vanuit Google Analytics te gebruiken. Het voordeel van deze manier versus gewoon alle pagina’s crawlen met Screaming Frog is de mogelijkheid om prioriteit te geven aan jouw interne link correcties op basis van pagina’s die fysiek verkeer ontvangen op jouw site.

Hoe je broken interne links kunt repareren

Zodra je de broken interne links op jouw website hebt gevonden, is het tijd om ze te repareren.

Hier zijn een paar methoden die je kunt gebruiken:

  • Redirect de link: Als de pagina waar de link naar verwijst is verplaatst, kun je de link omleiden naar de nieuwe pagina. Dit zorgt ervoor dat gebruikers naar de juiste pagina gaan, en het zal de SEO van jouw website niet schaden.
  • Werk de link bij: Als er een typefout in de URL staat, of als de link naar de verkeerde pagina verwijst, kun je deze bijwerken zodat hij naar de juiste pagina verwijst. Ook dit helpt de SEO van jouw website te verbeteren.
  • Verwijder de link: In sommige gevallen kan het het beste zijn om de broken link van je website te verwijderen. Dit is meestal het geval als de gelinkte pagina is verwijderd en niet langer beschikbaar is.

Je kunt ook de Google Analytics-rapportage controleren om te bepalen welke pagina’s verkeer ontvangen. Je kunt dan prioriteit geven aan het verwijderen van deze links. Door te werken aan het prioriteren van deze taken, kun je jouw werklast tot een minimum beperken. Dit werkt goed voor sites met een paar pagina’s die veel bezoekers ontvangen in plaats van duizenden pagina’s die veel bezoekers ontvangen.

Hoe kunnen defecte links een negatieve invloed hebben op jouw SEO?

Broken links kunnen jouw SEO op verschillende manieren negatief beïnvloeden. Van crawling tot indexering en gewoon doordat mensen een pagina op jouw site niet kunnen vinden. Wanneer Google een website crawlt, volgt het alle links op de site. Als er broken links op de site staan, kan het zijn dat Google de site niet goed kan crawlen. Dit kan ertoe leiden dat Google niet alle pagina’s op jouw website indexeert. Hoe minder pagina’s op jouw site Google kan indexeren, hoe minder pagina’s met inhoud jouw gebruikers te zien krijgen. Als je veel pagina’s met content hebt die niet kunnen worden gecrawld of geïndexeerd, kan dit de kwaliteit van jouw website als geheel verlagen.

Ten tweede zijn links een metric die Google zou kunnen gebruiken om de kwaliteit van een website te bepalen. Als een website veel broken links heeft die voor veel fouten zorgen, kan Google de website als van lage kwaliteit beschouwen. Dit kan leiden tot een lagere ranking in zoekmachines. Tenslotte gebruiken mensen links om op het web te navigeren. Klikken op een link die niet werkt, is frustrerend. Dit kan ertoe leiden dat bezoekers jouw site helemaal verlaten.

Broken interne links zijn vervelend, maar zijn vaak een verwaarloosde SEO taak

Broken interne links kunnen de SEO van jouw website schaden en bezoekers frustreren. Maar door een tool te gebruiken om links te controleren, kun je gemakkelijk alle broken links op jouw website vinden en repareren. Het helpt jouw SEO te verbeteren, houdt bezoekers tevreden en helpt mogelijke problemen met het crawlen en indexeren van jouw website door Google te voorkomen. Dus neem de tijd om broken interne links te repareren, en jouw website zal er beter van worden. Ook kunnen wij helpen met het opsporen en verhelpen van broken links en andere gerelateerde werkzaamheden.

Bron: https://www.searchenginejournal.com/fix-broken-internal-links

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.