Kennisbank » SEO Content » Duplicate content. Hoe ga je er mee om?

Duplicate content. Hoe ga je er mee om?

5 oktober 2016

Hoe omgaan met duplicate content

Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over hoe Google met duplicate content omgaat. Er wordt zelfs beweerd dat duplicate content penalties oplevert en daardoor gevaarlijker zou zijn dan spammy links. Is dit werkelijkheid of slechts een fabel?

Duplicate content wordt gefilterd

Ooit deed Susan Moskwa van Google in 2008 de uitspraak:” Laten we de discussie voor eens en altijd sluiten: er bestaat niet zoiets als een duplicate content penalty”. Dat duplicate content niet altijd getoond wordt, is omdat het wordt gefilterd. Niet vanwege een penalty. Kortom, heb je gedupliceerde content op je website, dan hoef je je geen zorgen te maken over je posities. Wel is het raadzaam om Google te vertellen welke contentpagina’s moeten worden geïndexeerd zodat altijd de juiste pagina’s aan gebruikers worden getoond.

Controleer op duplicate content door filter op te heffen

Google gebruikt filters om zoveel mogelijk originele content te tonen. Daarmee wordt de gedupliceerde content verborgen. Wil je weten of bepaalde content gedupliceerd is, dan kun je zelf het filter opheffen door &filter=0 toe te voegen aan de url.

Bijvoorbeeld:  https://www.google.nl/search?q=fabels+duplicate+content&oq=fabels+duplicate+content&aqs=chrome..69i57j69i61l2.10465j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=zoekmachine+marketing+specialist&filter=0

Wat is duplicate content?

Duplicate content is content die grotendeels gelijk is aan content die elders op het web is gepubliceerd. Meestal heeft de gedupliceerde content geen bedrieglijke intenties, maar is de content gekloond op hetzelfde domein vanwege bijvoorbeeld een mobiele variant van de website of een http en https versie. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 30% van de webpagina’s gedupliceerde content betreft.

Zo vertel je Google welke contentpagina’s moeten worden getoond

Om te zorgen dat de juiste pagina’s met content worden opgenomen in de Google index, kun je de onderstaande oplossingen gebruiken.

Canonical tags

Een canonical tag vertelt Google wat de originele contentpagina is. Vaak bij webshops worden meerdere varianten van een productpagina aangemaakt door extra zoek- en sorteerparameters. Door een canonical tag in de header van de pagina te plaatsen, weet Google wat de originele url is. Een canonical tag ziet er als volgt uit: <link rel=”canonical” href=”http://www.domeinnaam.nl/contentpagina.html” />. Meer informatie over canonical tags vind je op de hulppagina van Google.

301 Redirects

Het gebeurt regelmatig dat urls wijzigen door veranderingen in de structuur van een website. Ook al is er feitelijk geen sprake van duplicatie, voor de index van Google is dit wel zo: een nieuwe pagina met dezelfde content wordt aangemaakt, terwijl de oude geïndexeerde pagina niet meer bestaat. Voorkom dat oude pagina’s wordt getoond in de zoekresultaten door een 301 redirect op te nemen in je .htaccess bestand.

Rel=”alternate” tag

Bestaat de website uit een desktop en mobiele versie (bijv. m.website.nl)?, dan is het waarschijnlijk dat dezelfde content te vinden is op beide versies. Met de tag Rel=” alternate” vertel je Google welke contentpagina op welk apparaat moet worden getoond. Lees meer op Google over alternatieve urls. Heb je een responsive website, dan is deze tag overbodig omdat er slechts één versie van de pagina is.  

Wat als kwaadwillenden jouw content kopiëren?

Tot slot, het kan natuurlijk gebeuren dat kwaadwillenden jouw content kopiëren en op hun eigen websites plaatsen. Deze personen worden ook wel “ scrapers”  genoemd. Moet je je dan zorgen maken over de vindbaarheid van je eigen website? Volgens Google niet. Het is voor Google vrij eenvoudig om het origineel te achterhalen en schimmige websites met gekopieerde content worden automatisch gefilterd. Kortom, het klakkeloos overnemen van content levert dus geen posities op in Google. Sterker nog, het is zelfs strafbaar. Scrapers overtreden hiermee de wet door het auteursrecht te schenden. Ben je slachtoffer van scrapers, dan kan je bij Google een klacht indienen.

Hulp nodig?

Wil je dat jouw content op een correcte manier wordt geïndexeerd en weergegeven in Google? Proseo is het zoekmachine marketing bureau dat je website beter vindbaar maakt in zoekmachines. Vraag gerust om een SEO voorstel.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.